›› Home ›› Kamer ›› Nieuws

Open Vld wil noodbegroting met PVDA-amendement straks goedkeuren: “Werking overheid niet hypothekeren”

31 oktober 2019

De plenaire Kamer komt straks uitzonderlijk bij elkaar om over de voorlopige twaalfden in de begroting te stemmen.

Open Vld heeft grote vragen bij het PVDA-amendement op de voorlopige twaalfden van de begroting, maar zal de totale tekst inclusief amendement toch goedkeuren. 

 

Dat heeft Egbert Lachaert, de fractieleider in de Kamer, laten verstaan in het Radio 1-programma De Ochtend. “Voor ons is het belangrijkste dat de overheid na 1 november kan blijven functioneren.” 

De plenaire Kamer stemt deze middag over de voorlopige twaalfden voor de maanden november en december. Dat betekent dat de federale overheid de komende twee maanden niet meer mag uitgeven dan de maanden november en december van vorig jaar. Dat is de regeling in afwachting van een volwaardige begroting.

Dat voor de stemming de Kamer in de herfstvakantie wordt samengeroepen, is het gevolg van een amendement van de PVDA dat extra middelen vraagt voor verpleegkundig personeel, ten belope van zowat 400 miljoen euro op jaarbasis. Dat raakte vorige week goedgekeurd dankzij de stemmen van de linkse oppositiepartijen en Vlaams Belang.

Open Vld is niet gelukkig met dat amendement, maar zal de voorlopige twaalfden wel goedkeuren. Dat heeft fractieleider Egbert Lachaert duidelijk gemaakt. “We zullen dat goedkeuren, met het amendement van PVDA”, zo verklaarde hij. “We kunnen de werking van de overheid niet hypothekeren.” Als de noodbegroting niet wordt goedgekeurd, dreigt een ‘shutdown’ van de federale overheid, die dan geen geld meer mag uitgeven.

- Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert.

“Een beetje holderdebolder”

Lachaert betreurt wel dat het amendement dat meer middelen voor de zorg uittrekt “een beetje holderdebolder” werd toegevoegd. “Je keurt nu een budget goed, maar je weet niet goed waaraan het gespendeerd moet worden”, zo klinkt het. “Het was beter geweest daar eerst een wettelijk basis voor te creëren.”

Peter Mertens van PVDA spreekt die kritiek tegen. Hij wijst erop dat zijn partij in juni al een dergelijke tekst had voorgelegd en spreekt nu over “een krachtig signaal aan een sector in nood”. “Ik verwacht ook dat dit wordt omgezet in een KB. De regering moet dit uitvoeren”, zegt hij. Eerder had Open Vld laten verstaan dat het amendement wellicht dode letter zal blijven.

Mertens verzet zich ook tegen de kritiek van de meerderheid, die stelt dat de bijkomende middelen voor de zorgsector voor extra begrotingsproblemen zorgen. De PVDA’er legt de verantwoordelijkheid voor het begrotingstekort bij de vorige regering. “Er is een gat in de begroting van 11 miljard euro, en de voormalige meerderheid verwijt de PVDA dat ze de begroting doet ontsporen met een noodfonds van 67 miljoen euro voor de zorg?”, merkt Mertens op. “Dat is de olifant die tegen de muis zegt dat ze moet stoppen met stof te maken.”

 

BELGA

 

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.