›› Home ›› Merelbeke ›› Nieuws

Nieuw sportpark moét klaar zijn in 2021

8 november 2019

Elf jaar na de eerste plannen voor sportpark Molenkouter staat het vizier nu op september 2021. De gemeente neemt de regie over nadat een groep investeerders er niet in is geslaagd om een juiste vergunningsaanvraag in te dienen.

 

Dat de infrastructuur van KFC Merelbeke aan de Kloosterstraat en atletiekclub Stax, aan de Koestraat, hun beste tijd hebben gehad, vond de gemeente al in 2008. Toen keurde ze een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) goed. In 2011 kocht de gemeente gronden tussen de Hundelgemsesteenweg, Poelstraat, Motsenstraat en Wafelstraat. Toen voetbalclub AA Gent interesse toonde om zijn beloften te laten spelen in het nieuwe sportpark, kreeg het project plots een hoog prestigegehalte.

AA Gent trekt zich terug

De gemeente trok prompt zijn sportbudget op naar vier miljoen euro, en AA Gent zou hetzelfde bedrag investeren. De ontgoocheling bij toenmalig schepen van Sport Dirk Poriau (Open VLD) was groot toen de Buffalo's zich uit het project terugtrokken en voor een stek in Oostakker kozen.

Maar het sportpark, met nieuwe gras- en kunstgrasterreinen, een nieuwe kantine en voorzieningen voor recreatieve sporters, werd niet begraven. Ex-schepen Poriau had al verklaard dat hij wou vermijden dat de gemeente zelf bouwheer zou zijn, omdat die dan een lange weg van overheidsopdrachten moest doorlopen. KFC Merelbeke was intussen gepromoveerd van eerste provinciale naar de vierde klasse (nu derde amateurliga), en zijn terrein bleek niet conform de eisen van de Voetbalbond.

Garantie op subsidies

Een vennootschap van privé-investeerders bood een reddingsboei, en zou het project ontwikkelen. Maar de gemeente weigerde zelf de omgevingsaanvraag van de investeerders, omdat de archeologische nota ontbrak, een verplichting van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Het gemeentebestuur nam zelf de regie in handen, in samenwerking met watermaatschappij Farys, en dat vindt huidig schepen van Sport Egbert Lachaert (Open VLD) niet erg.

“Uit een arrest van de Raad van State bleek dat de overheid zich niet te veel mag mengen in privéprojecten, want anders moet de lange weg van de overheidsopdrachten toch worden doorlopen. Het had dus geen zin om een blanco cheque uit te schrijven, zonder mee de invulling te kunnen bepalen.”

KFC Merelbeke ( dat intussen al in tweede amateurliga speelt, nvdr.) vond intussen een tijdelijk onderkomen op Moerkensheide in De Pinte, en de gemeente kreeg van de Vlaamse overheid de garantie dat de subsidies behouden blijven, als het sportpark er staat tegen september 2021.

“Dat is inderdaad een krappe timing. Of we die deadline gaan halen? Daar zullen we alles aan doen. Uitstel vragen, is misschien mogelijk, maar het is zeker niet de bedoeling. De accommodatie voor het voetbal en de atletiek zouden er toch zeker al moeten staan. De accommodatie van KFC Merelbeke is onvoldoende voor een club van dat niveau, en net als de infrastructuur van Stax. Of er nog gesproken is met AA Gent? Neen, dat is volledig van de baan. En misschien is dat maar goed ook. Het was de trigger om ons sportbudget te verhogen, maar een project met AA Gent zou voor de buurt wellicht te zwaar geweest zijn. Nu zal het een uitgebalanceerd geheel worden.”

 

Het Nieuwsblad

(Lieven Van Imschoot)

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.