›› Home ›› Nieuws

Lachaert: “Mobiliteitsbudget geeft werknemers meer mobiliteitsvrijheid”

16 januari 2019

De Kamercommissie Financiën keurde zonet het mobiliteitsbudget goed. Initiatiefnemer en Open Vld Kamerlid Egbert Lachaert reageert tevreden: “We geven de werknemer meer vrijheid om zijn mobiliteit zelf op maat in te vullen. Dit is een belangrijke stap richting een meer duurzame mobiliteit, een gezonder leefmilieu en minder file.” De commissie Sociale Zaken zal dit wetsontwerp verder behandelen, zodat dit spoedig in werking kan treden.

 

De filedruk in ons land neemt almaar toe. Daarom werkten regering en parlement aan oplossingen om het aantal wagens op de baan te verminderen en de verplaatsingen duurzamer te maken. Vorig jaar keurde de Kamer al de cash for car regeling goed, een idee van Egbert Lachaert: “Die geeft een werknemer met een bedrijfswagen de keuze om zijn wagen in te ruilen voor extra nettoloon dat op dezelfde manier wordt belast als de bedrijfswagen.”.

Mobiliteitsbudget

Binnenkort komt er nog een bijkomende optie, het mobiliteitsbudget. De Kamercommissie Financiën keurde vandaag het wetsontwerp hierover vanmiddag goed. “Een werknemer die recht heeft op een bedrijfswagen, kan voortaan zo’n mobiliteitsbudget ter beschikking krijgen dat overeenstemt met de totale kost van de wagen. Bedoeling is om dit budget in te zetten voor de mobiliteitsbehoefte op verschillende manieren. Hij of zij kan bijvoorbeeld kiezen om de wagen om te ruilen voor een kleiner en milieuvriendelijker model. De overschot kan dan worden gebruikt voor de aanschaf van een elektrische fiets, een busabonnement of treintickets”, zegt initiatiefnemer Lachaert. Wie beslist om dichter bij het werk te gaan wonen, kan ook huisvestingskosten met het mobiliteitsbudget dekken. “Zo beperken we het aantal afgelegde kilometers.”

Met dit mobiliteitsbudget willen de initiatiefnemers het gebruik van meerdere mobiliteitsopties stimuleren. “Niet één vervoersmiddel staat centraal, zoals de wagen, maar een mix van mobiliteitsoplossingen die werknemers dan naar wens kunnen gebruiken. Dat is de toekomst. Dit budget kan hopelijk zorgen voor een switch in hoe we mobiliteit zien.” Wie aan het eind van de maand nog mobiliteitsbudget over heeft, kan dat laten uitbetalen. De werknemer betaalt daarop een sociale bijdrage van 38,07%.

Lachaert besluit: “Ik ben erg tevreden dat ik dit ontwerp samen met minister Maggie De Block heb kunnen doorvoeren. We zijn ervan overtuigd dat dit zowel voor de werkgevers als voor de werknemers een enorme stap vooruit is richting een duurzamere mobiliteit, minder files en een gezondere leefomgeving.”

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.