• Egbert Lachaert

    Fractieleider Open Vld Kamer van Volksvertegenwoordigers en Eerste schepen in Merelbeke

  • Egbert Lachaert

    Fractieleider Open Vld Kamer van Volksvertegenwoordigers en Eerste schepen in Merelbeke

    Verkozen tot beste parlementair van het land

›› Home ›› Nieuws

Twee politici krijgen maximumscore: bekijk hier het rapport van de federale parlementsleden

22 april 2019

Egbert Lachaert (Open VLD) en Stefaan Van Hecke (Groen) mogen zich één regeerperiode lang de beste parlementsleden van de wereld noemen. Zij behaalden na een grondige doorlichting van de 87 Nederlandstalige Kamerleden de hoogste score voor hun werk van de voorbije vijf jaar. 

De scores werden gegeven op basis van de kennis van onze Wetstraatredactie, maar vooral ook op basis van lange gesprekken met de Kamerfractieleiders, die hun licht lieten schijnen over de eigen partijgenoten, maar ook over al hun collega’s uit de andere fracties.

Lachaert en Van Hecke komen beiden toevallig uit het Oost-Vlaamse Merelbeke. Het zijn de enige twee die vijf sterren kregen, omdat ze volgens velen alles hebben wat een uitstekend parlementslid moet hebben: dossierkennis, werkkracht, politieke feeling, invloed achter de schermen, diplomatiek talent, communicatieskills én de gave om zichtbaar te zijn in de media.

Ook de andere toppers zijn groenen en liberalen. De twee Kamerfractieleiders Patrick Dewael (Open VLD) en Kristof Calvo (Groen) en Carina Van Cauter (Open VLD) krijgen de op één na beste score (4,5 sterren). En daar net onder halen nog eens 11 Kamerleden een straffe score van 4 sterren.

Helaas presteert ook een hele reeks Kamerleden ondermaats. Wanneer we omrekenen naar punten op 10 ligt de gemiddelde score van de parlementsleden maar op 4,7. Die lage score heeft vooral te maken met de 12 federale volksvertegenwoordigers die een 0/10 kregen omdat ze weinig of niets zaten te doen in de Kamer, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Het volledige rapport, met de individuele scores en een uitleg waarom we die gaven, is hier terug te vinden:
https://www.nieuwsblad.be/verkiezingen-2019/verkiezingsrapport/federaal-parlement

(Het Nieuwsblad)

Voor de werking van deze website en om uw surfervaring te verbeteren worden cookies gebruikt. Meer info.